2.6.13


Lajk je reč koju je Fejsbuk u rekordnom vremenu uveo u Srpski jezik. Kako stvari stoje, ubrzo će postati i tradicionalna Srpska reč.

Lajkovanje je problem sa kojim se susreće sve veći broj parova. Zbog njega se raspadaju brakovi, pucaju veze, deca (neispavana) ređaju loše ocene... 

Sviđa mi se” ili “Lajk” na Fejsbuku, pojavio se kao brz i jednostavan vid komunikacije sa drugima. Ako neko postavi bilo šta bar malo pozitivno, sve što tamo neko sa druge strane treba da uradi da pokaže da je video, jeste da klikne LAJK, i njegov komentar i priznanje pojavljuje se kao “palac gore”. Lajk dugme omogućava tamo nekom da potvrdi svoje online prisustvo. Na taj način se oseća bitnim delom društvene mreže i pokazuje da želi da se poveže sa pošiljaocem. Lajkovanje stvara osećaj pripadnosti i privlači pažnju drugih. Kada neko nešto lajkuje, ne samo da objavljuje svoje prisustvo i povezuje se sa pošiljaocem, već i sa prijateljima pošiljaoca. Sada je cela mreža svesna povezanosti nekog i pošiljaoca.

Nažalost, mnogi ne shvataju koliko je važno adekvatno lajkovati. Ako neko lajkuje samo da bi lajkovao, brzo će biti označen kao “mirođija u svakoj čorbi”. U odsustvu pravih bliskih odnosa, lajkovanje svega što neko pošalje šalje poruku neautentičnosti, pogotovo ako neko lajkuje statuse koji zahtevaju empatičnost. Ako nije u pitanju blizak odnos, lajkovanje važnih životnih događaja (veridba, novi posao, novi stan, diplomiranje i sl) doprinosi povezanosti. Lajkovanje svakodnevnih događaja rezervisano je za bliske kontakte. Primetno je i pomalo čudno kada neko lajkuje ili komentariše vaš status a poznajete se vrlo površno.


Prvi koraci Lajkovanja

Konačno sam saznao da su prvi koraci Lajkovanja nastali u Lajkovcu na Lajkovačkoj Pruzi. Pioniri ove vrste su ovekovečeni u jednoj narodnoj pesmi. Za svo lajkovanje ovog sveta zahvalite Miletu I njegovom bezimenom drugu, jer je čovek svoju pesmu pretvorio u Himnu šizofrenog lajkovizma.

Ide Mile lajkovačkom prugom
lajkovačkom prugom, ide Mile
ide Mile sa još jednim drugom
sa jos jednim drugom, ide Mile

Ide Mile, gori mu cigara
gori mu cigara, ide Mile
ja poznajem svojega drugara
staroga drugara ja poznajem
Nemoj Mile da ostavljaš druga
da ostavljaš druga, nemoj Mile
dugačka je lajkovačka pruga
lajkovačka pruga, dugačka je
Lajkovanje je jedan ili više klikova mišem, koji neki ljudi shvataju preozbiljno. Na primer:

ON:  ''Matori lajkovala mi je pesmu što sam postavio 100% se loži na mene.''
ONA: ''Lajkovao mi je status, sigurno misli da sam kul.'' 

Obratite pažnju na to šta ste u zadnje vreme lajkovali, i kakvu poruku to šalje o vašoj ličnosti. Obraćate li pažnju na to ko lajkuje vaše statuse? Kakva je vaša reakcija na lajk od strane osobe sa kojom i nemate baš puno veze?

Sve ovo, jer je lajkovanje danas tako važno… obavezno lajkujte. Sigurno i ovaj članak čitate uz pomoć fejsbuka! Hvala!

0 Komentara:

Post a Comment