3.7.13


Pošto maltene svakodnevno dobijem po nekoliko poruka sa pitanjem: "postoji li nekakva opcija da se na iPhone -u produži trajanje baterije" i sl. odlučio sam da napišem ovaj članak sa nekoliko saveta, koji zaista mogu biti od velikog značaja, tj da produžite trajanje baterije na vašem iUređaju.

Postoji mnogo metoda i saveta šta uraditi kako bi baterija na vašem iUređaju trajala što duže. Na ovaj način produžavate period nezavisnosti uređaja od izvora napajanja i povećavate slobodu i mobilnost u samom korišćenju vašeg iPhonea ili iPada.Naravno, samo trajanje baterije najviše zavisi od toga koliko intenzivno koristite uređaj, ali postoje i neki skriveni uzroci koji dovode da se baterija brže isprazni. 

Osvjetljenje ekrana

Pod broj jedan ja bih stavio osvetljenje ekrana, jer to je jedna od glavnih stvari koja se preporučuje. Što je više osvijetljen ekran, to mobilni uređaj troši više energije za osvjetljenje. Ako smanjite osvjetljenje ekrana na samo 50% od maksimalne osvijetljenosti, značajno ćete uštedjeti na energiji a opet ćete sve jasno videti i moći raditi na vađem iUređaju. 

Kao najbolja praksa, pokazalo se to da onemogućite automatsko osvetljenje. Idite na Settings > Brightness & Wallpaper > tu imate opciju da ugasite automatsko osvetljenje, što preporučujem i onda smanjite osvetljenost na 10-25 odsto, ili na koliko već vi odlučite, da bi se osećali prijatno dok čitate recimo neki tekst.

Isključite servise određivanja Lokacije

Recimo na Ajfonu 5, mnoge aplikacije koriste ugrađeni GPS čime određuju gde se na svetu nalazite kako bi vam dali uputstva kako doći do neke lokacije ili koje se prodavnice nalaze u blizini i slično. Kao i većina aplikacija i ova troši dodatnu energiju za rad, pa bi bilo pametno držati je isključenu dok vam ne zatreba.


Idite na Settings Privacy > Location Services. Skrolujte prstom na dole i pogasite sve sistemske usluge. Na isti način možete da pokrenete ponovo neke od ponuđenih stavki kada vam zatrebaju.

Isključite automatsko preuzimanje email poruka (Push Email)

U zavisnosti koliko email naloga imate ova opcija može značajno da optereti potrošnju baterije. E-Mail aplikaciju možete podesiti na ručno preuzimanje mejlova, kako bi eliminisali pozadinske procese koji stalno proveravaju da li vam je stigao neki novi mejl. Loša strana ovoga je što će te nove poruke dobiti tek kada pokrenete mejl aplikaciju. 

Idite na Settings > Mail , Contacts , Calendar > zatim u Fetch New Data izaberite Push  Off. 

Isključite Wi-Fi

Poput mobilnog pristupa mreži, Wi-Fi ima svoje prednosti i nedostatke. Ako želite skinuti ili proveriti neke podatke ili poštu s interneta, uključite Wi-Fi, a kada ste gotovi sa svim poslovima na internetu ili u blizini nema Wi - Fi mreža, isključite ga na vašem iUređaju, jer baterija će vam tako sigurno duže trajati.


Idite na Settings > Wi-Fi > izaberite opciju Off

Isključite Bluetooth

Bluetooth ne treba držati uključenim, osim ako koristite neki handsfree dodata , ili Personal Hotspot opciju, jer ako je Bluetooth uključen, a vi ne koristite nikakav Bluetooth uređaj ili konekciju, vaš telefon će s vremena na vreme proveravati da li u okolini ima nekih Bluetooth kompatibilnih uređaja  i na taj način značajno smanjiti trajanje baterije.

Idite na Settings Bluetooth > izaberite opciju Off.

Isključite Notifikacije 

Notifikacije takođe mogu biti vrlo neprijatne i dosadne, naročito ako imate veliki broj aplikacija koje ih šalju, tako da vam se može desiti da svakih 5 minuta dobijete obaveštenje o nečemu. Smanjenjem broja aplikacija koje koriste notifikacije, rešiće te se i ovog problema. 


Idite na Settings Notifications. U tom meniju imaćete sve moguće aplikacije za koje su uključene notifikacije. Izaberite one koje želite da pogasite.


Sad se sigurno pitate: "Pa šta će mi u stvari ostati upaljeno, kada sve pogasim". Pa ja sam ovo sve poasio prvog dana i jednostavno uključim samo ono što mi je zaista potrebno. Pokušajte i vi, ništa vas ne košta :)0 Komentara:

Post a Comment