25.7.13

Srpska večera


Srpska večera je obrok kod kojeg je jedini plus onaj u kilogramima. Energija koja se dobije od kasnog krkanja može samo da se troši na okretanje u krevetu dok ne utoneš u san, a i ne bi bilo loše pretvoriti se u ventilator ako hoćeš bar trećinu toga da izbaciš iz sebe. Koliko pojedeš uveče, jednako toliko ćeš ujutro da budeš gladan.

U većini slučajeva, večera za nas predstavlja obrok koji se jede u ranim jutarnjim satima. Ma da u srpskim selima situacija je potpuno drugačija. Tamo se za večeru neretko koriste ostaci ručka. 
Seljak: Ženo, šta si spremila za ručak?
Žena: Ništa.
Seljak: Kako ništa?
Žena: A šta da spremim kad nisi samleo brašno, nisi iscepao drva, nisi izvadio kofu što je upala u bunar...
Seljak: Dobro, 'ajde možemo da preskočimo ručak, ionako je kasno. Šta ćemo za večeru?
Žena: E za večeru mi je lako, podgrejaću ono što je preteklo od ručka.
Većina Srba za večeru izjede porciju mešanog mesa. To vam je ono roštiljsko meso za koje je prosečan Srbin uvek raspoložen. 


Mešano meso prvi put je spomenuto još davne 1389. godine za vreme Kosovskog Boja, negde oko 13:43h. Dole u tekstu videćete kako je trajala rasprava između Kosovke Devojke i Majke devet Jugovića. To je originalan teks i zamolio bih vas da ga ne kopirate, jer je zaštićen autorskim pravom "samostalne Republike Kosovo". 

Kosovka Devojka: Jao, jadna, lude ti sam sreće! Da se, jadna, za zelen bor vatim, i on bi se zelen osušio...
Majka Jugovića: E, aj' ćuti i ne seri, Kosovarko, već razdvajaj ovo meso bijelo od turskijeh ćevapa...
U poslednje vreme, večera je sedativ sa najvećim brojem zavisnika. Recimo ja ako ne večeram, ne mogu da zaspim.1 comment:

  1. Ovako slatko se nisam odavno nasmejao...

    ReplyDelete