29.11.13

Ljubav

Bilo je rano ujutru. Napolju je bilo hladno. Ona je ustala lako. Činilo se kao da uopšte i nije spavala. Možda i nije. Glava joj je bila puna briga, trebalo je spremiti sve za put.


Odelo je spakovala sinoć, ostalo joj je samo da spakuje stvari za ličnu higijenu i još nekoliko sitnica poput punjača ( za aparat i telefone), zvučnika, navigacije i sličnog. Iako tih stvari nema puno, one, ipak, zadaju najveće brige i najlakše ih je zaboraviti.

A nije smela da ih zaboravi. Ovo im je prvi put da negde idu zajedno. Iako on od nje ne očekuje ništa takvo, ona sama to od sebe traži. On to ne zahteva, istina, ali bi voleo. Mnogo bi voleo. I ona to zna. Zna da bi on voleo da ona brine o nekim stvarima. Da brine o njemu. I zato ne sme ništa da zaboravi. Ne sme da ga izneveri. Ne traži on to, zaista. Ali, zna ona koliko bi on to voleo.

On je spavao dugo. Probudila ga je tek pola sata pred polazak. U dnu kreveta ga je čekalo ispeglano odelo u kom  je trebalo da putuje.

Ustao je lako. Umio se i obukao i došao u kuhinju na uobičajenu jutarnju kafu, koja ga je čekala na stolu. I ne samo njegova. I njena je bila sveže skuvana. Čekala ga je da je zajedno popiju, iako bi joj mnogo više odgovaralo da ju je popila čim je ustala, par sati ranije.

Oko srca ga je nešto steglo jako, i za trenutak je vrlo teško disao. Na sve je mislila. Nije joj rekao ništa, kao što se to i obično dešava ujutru. Samo joj je prišao i spuštajući praznu šoljicu kafe u sudoperu, poljubio u čelo. Zatim je bez reči izašao u dvorište zgrade i počeo da sređuje auto za put.

Nastavila je sprema stvari kao i do sad – nemo i tiho. Jedina razlika je bio osmeh koji joj se krio u uglu usana.

Bila je neraspoložena i nervozna. Nije mogla da razgovara, sve joj je smetalo. Bojala se da će to da ga razljuti, ali nije mogla protiv sebe. Osećala je prevelik pritisak.

Hteo je da joj kaže nešto. Hteo je da joj predloži da ponese nešto toplije za oblačenje, iako idu na more. Nije hteo da se meša, ali mu se činilo da je ona samo ponela kratke i lagane stvari. Zaista bi bilo glupo ne poneti nikakvu duksericu… Ali neka. Ona o tome misli. Neće se mešati. I ovako joj nije lako. Preopterećena je ovim putovanjem. Dođavola, kupiće džemper ako mu bude hladno!Konačno su krenuli. Sve je u redu. Nervoza je nestala. Konačno su se oboje opustili. Konačno uživaju. Na odmoru su.

Pevali su, smejali se i uživali celu noć, putujući. Ujutru su rano stigli i vrlo brzo pronašli smeštaj. Raspremili su se i ceo dan proveli na plaži, odmarajući se.

Bio je divan. Iako ne voli da iskazuje osećanja u društvu, više puta ju je zagrlio i poljubio pred svima. Bila je zaista presrećna. I sve je teklo u najboljem redu, do večeri.

Kako je sunce polako zalazilo, bivalo je sve hladnije i vetar je polako počinjao da duva. Na kraju je bilo toliko hladno da više nije moglo da se sedi napolju samo u majici.

„Znao sam“, pomislio je, „nije ponela ništa toplije. Vidim da je uznemirena i skoro uplašena. Nije očekivala da može biti ovako hladno. Znam da je htela da misli na sve, ali ne vredi. Dešava se. Ali opet,  kako je to mogla da zaboravi ?! Ništa. Sad ću morati da kupim džemper.“

Ulazeći u sobu, vadio je novčanik iz džepa i proveravao ima li dovoljno novca u njemu. Seo je na krevet dok je brojao novčanice. Ona je ušla za njim, neraspoložena. Posegla je za koferom.

„Nije fer! Htele sam da idemo na noćno kupanje. Glupi vetar je sve pokvario. Znam da imamo još dosta vremena, ali ja sam htela odmah, prvog dana noću da se kupamo.“ –dureći se, kao malo dete, više iz šale nego ozbiljno misleći, sede pored kreveta. Zatim izvadi kofer ispod kreveta i iz njega dve dukserice i jednu, veću, dodade njemu.

„Ako ti je hladno u šortsu, ponela sam ti i trenerku. Samo reci da je izvadim iz kofera.“ –a zatim, još uvek tužna što joj je vetar pokvario planove, uđe u kupatilo da se sprema za večeru.

Bio je zatečen. Zapanjen. Oduševljen! Sve! Sve je uradila! Na sve je mislila! Zašto je uopšte sumnjao u nju?! Ona…ona je…on je voli!

Uveče, dok su šetali pored plaže, uzeo je njenu ruku u svoju i jako je stegao a zatim i poljubio. Ovakav neočekivani izliv nežnosti ju je na trenutak iznenadio, ali je ubrzo shvatila. Nije ga izneverila.

Te noći su veoma kasno zaspali.

0 Komentara:

Post a Comment