6.1.14

Danas je Badnji dan

Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju Badnji dan i Badnje veče.Ovaj dan poznat je kao "Onaj dan koji nije svaki dan", jer kako naš narod voli da kaže: "Nije svaki dan Badnji dan(mada, danas jeste). 

Pored Velikog Petka, jedino se još za Badnji dan očekuje od svakog pravoslavnog Srbina da posti, međutim mnogima ta dva dana u godini veoma teško padaju. 

Kao dokaz navedenoj činjenici, u prilog ide i prilog sa ulice, gde je naš reporter @mobilmega intervjuisao prolaznike:

@mobilmega:  Brate, srećan Badnji dan, šta se radi? 
@prolaznik: Hvala matori, evo ceo dan sam skenjan, samo čekam dvan'es' u noć da se omrsim ko čovek! Keva spremila neku rusku salatu, bez ičega ću rukama da je jedem, samo ako preživim ovaj dan bez mesišta! Ubi me ovaj post!
U današnje doba popularno je kupovati badnjak na pijaci, ostavljati ga pred vratima i frknuti ga u kontejner dan posle Božića.

Još popularnije je okačiti granu badnjaka na prednju masku svog Pasata ili Golfa četvorke, da pokažete time da ste veći Srbin od drugih.

Badnje veče je eče kada se, po običaju, pali badnjak, pred crkvama, pred kućama, na ognjištima i slično. 


U mom kraju to je momenat kada se ide u šumu po zaostalu i skrivenu municiju i naoružanje iz prethodnog rata, da bi se moglo što više šopati za najradosniji praznik-Božić.0 Komentara:

Post a Comment