26.5.14

Kafana (hrv. kavana, bošnj.kahvana i mk. kafeana) je vrsta ugostiteljskog objekta u kome se pre svega pila kafa. To je i vrsta bistroa koja je karakteristična za područje bivše SFRJ. Danas se u kafani najčešće služe bezalkoholna / alkoholna pića i kafa.


Ovakav tip ugostiteljskog objekta razvio se u Osmanlijskom carstvu, pa je vremenom prenesen na područje Balkana. Ime joj potiče od turske reči kahvehane što je preuzeto iz arapskog i persijkog qahve (kafa) i khane (kuća).

U Srbiji kafana je i tradicionalna zadužbina, mesto dobrog provoda i još bolje rakije i piva, mesto gde ljudi uđu ne poznajući nikoga a izađu sa četiri kuma.

Kafana je i nedosanjani san kafića, klubova i drugih fensi mesta za provod. Normalno, nikad čist stolnjak. Normalno, za stolom sve četiri različize stolice. Normalno, aluminijumska piksla (sa staklenim gosti razbijaju glave). Normalno, gazda i kelner (uglavnom konobarica) su jedna te ista osoba. U početku se ne vidimo od dima, a kasnije... Ni ne pokušavamo da se vidimo.

Šteta što je takvih mesta sve manje.Nakon ulaska u pojedine Kafane, bezbroj puta sam pomislio da ulazim u Muzej uvoštenih figura, ali vrlo brzo bih shvatio da sam u stvari došao na mesto gde možeš sresti najčudnije ljude, pa i mene između ostalih. Verujte mi, zanimljivije je od ZOO vrta.

U moderno doba, kafana je mesto gde se kafa, po čemu je i dobijeno ovo ime, najmanje pije. Znate ono: "Ajmo u kafanu na po jednu s' nogu " - Naravno ne kafu

Kafana je i ustanova za anesteziranje duše. Poslužila je kao velika inspiracija za nastanak ogromnog broja narodnih pesama. Opevanija je više od žena, para, rastanka, sreće i ljubavi. Valjda zato što sve to ima veze sa kafanom. Dole su navedeni samo neki od hitova:
"Kafana na Balkanu",
"Zatvorite vrata od kafane",
"I tebe sam sit kafano",
"Ej kafano nevernice",
"Nebeska kafana",
"Oj kafano kućo beskućnika",
"Adresa mi kafana",
"Sinoć sam pola kafane popio"
"Eno dole u kafani",
"Obiš'o bi sve kafane",
"Čovjek kafane",
"Kafanska pevačica",
"Kafane po Beču",
"Zbog kafane teške rane",
"Kralj kafane"...
Smem da se kladim da niste znali da je i čuveni Mark Zuckerberg, osnivač najpopularnije društvene mreže Fejsbuk, istu pokrenuo na temeljima Kafane. Sigurno sad mislite da je neslana šala, ali moram vas razuveriti i reći da se grdno varate!

Pa Kafana ima sve isto što i današnja gore navedena društvena mreža, moderatora (vlasnika kafane), članove, svi tu mogu da saznaju šta ko radi, ko je umro, da li je neko umro, ko je sa kim u vezi, šta je bilo u selu/gradu sinoć, da komentarišu izjave jedni drugima i ponekad kada se malo više popije izbije i Mafia Wars.

Sad kad vam još napišem da je Kafana i lečilište, pomislićete da sam totalno lud zar ne?

Pa tu dolaze oni koji pate od ljubavi, od nedostatka alkohola u krvi, od nedostatka prijatelja i druženja, oni kojima su klikeri u glavi u deficitu... Takođe oni sa viškom adrenalina, hiperaktivnosti..

Lično sam se danas uverio i u još jednu činjenicu. Kafana je definitivno mesto gde se okupljaju i matematičari. Oni se prvo ispred kafane saberu, a nakon toga ulaze unutra da se oduzmu.

I za kraj, da ne dužim više, Kafana je definitivno stari srpski narodni lek,koji leči sve bolesti poput teškog života, bračnih problema, teških studentskih dana, kriza svih vrsta itd. Provereno deluje.

Nus pojave:
- Glavobolja drugi dan, moguć prazan novčanik, delimična amnezija. 
- Neupotrebljavati više puta nedeljno jer postoji mogućnost zavisnosti.

1 comment:

  1. KAKO sam postao pobjednik nakon toliko mnogo neuspjeha ATTEMPT dobivanje kredita ....

    Osjećam se tako blagoslovljeno i ispunjeno. Nerado sam se prijavio za zajam koji sam čuo za online jer sve izgleda previše dobro da bude istinito, ali bio sam uvjeren i šokiran kad je moj prijatelj na mom mjestu posla dobio zajam od Progresive Loan INC i oboje smo potvrdili i ja sam išao naprijed da primjenjujem, danas sam ponosan vlasnik moje tvrtke i zarađivati ​​novac za moju obitelj i sretnu mamu. Pa ja sam Annie Joe po imenu iz Pauls Valley, Oklahoma. Kao samohrana majka s troje djece bilo je teško dobiti posao koji bi mogao voditi brigu o meni i mojoj djeci, a imala sam toliko novčanica za plaćanje i kako bih to učinila najgore, imala sam loše kreditne pa nisam mogao dobiti zajam od bilo kojeg banka. Imala sam idealan početak poslovanja kao frizera, ali nisam imao kapitala za početak, Probao sam sve vrste banaka, ali nisam uspio dok se moj suradnik nije javio bogoslužnom vjerovniku koji oglašava kako bi mogao dati zajam u 2 % kamatna stopa. Šaljem im poštom putem službene adrese e-pošte (progresiveloan@yahoo.com) i odmah sam dobio odgovor, a moj je kredit odobren, a ja sam bio upućen na web mjesto Banke gdje sam povukao kredit izravno na moj račun. Za rezanje priče kratko sam ponosan na svoju frizersku tvrtku i obećavam svjedočiti svijetu kako se moj život pretvorio .. Ako vam treba bilo kakav zajam, savjetujem vam da kontaktirate Progresive Loan INC i financijski se podignete E-mail: progresiveloan@yahoo.com ILI poziv / tekst +1 (603) 786-7565    ReplyDelete