27.5.15


Većina vas sigurno je bar jednom u životu čula za reč "Korupcija". Svi mi uglavnom znamo koje je značenje te reči (pogotovo mi iz Srbije), ali hajde da to malo "stručnije" razjasnimo.


Šta je korupcija?

Reč korupcija latinskog je porekla (corruptio) i ima više, skoro bih rekao sinonimnih značenja: kvarnost, izopačenost, potkupljivanje, podmićivanje, krivotvorenje, trulost. 

Korupcija u najširem smislu predstavlja svaku zloupotrebu položaja od strane državnog službenika ili osobe koja vrši određenu javnu funkciju, a koja za cilj ima osobnu i/li materijalnu korist. Protivzakonite aktivnosti državnih službenika koje za neposredan cilj nemaju materijalnu korist - kao vansudske likvidacije političkih protivnika, policijska brutalnost ili ratni zločini - se ne smatraju delom korupcije. Korupcijom se ne smatraju ni zloupotrebe položaja u privatnim, odnosno ne-državnim institucija koje umesto toga potpadaju pod širi pojam.

Korupcija se manifestuje na razne načine u raznim državama, kulturama i periodima, isto kao što zavisno od toge varira i sama definicija korupcije, odnosno aktivnosti koje se smatraju delom te pojave. Korupcija se najčešće javlja u obliku potkupljivanja državnih službenika, ali i iznuđivanja novca građana, zatim kao nepotizam i pronevjere javnih sredstava.

U raznim kulturama postoji i različit odnos prema korupciji. U nekim državama je toliko rasprostranjena da se smatra sasvim normalnim, uobičajenim, a ponekad i prihvatljivim načinom života i poslovanja.

U nekim državama je korupcija, pak, toliko rasprostranjena da se može shvatiti i kao poseban vid društvenog poretka poznat pod nazivom kleptokracija.


Koje mesto Srbija zauzima na listi?

Prema nekim podacima koje sam uspeo da pronađem na internetu, Srbija zauzima 80. mesto na listi Transparensi internešenela. Svaki šesti građanin Srbije neposredno je podmitio nekog lekara ili opštinskog službenika, dok 30 odsto građana poznaje nekog ko je dao mito.Svi moramo se pomiriti i sa zastrašujućim činjenicama koje nam govore da je u Srbiji korupcija način funkcionisanja organa vlasti i da naši političari nemaju problema s korupcijom, jer ona funkcioniše odlično.

S druge strane, korupcija u Srbiji vrlo je teško dokaziva pojava. Jedan je srećan što je platio, pa je omogućio time nešto sebi, a drugi je srećan što je uzeo pare. Znači, imamo DVE ZADOVOLJNE STRANE.

Kada realno sagledamo stvari, lako dolazimo do zaključka da po mnogima korupcija u Srbiji ne postoji.

Ne, niste pogrešno pročitali, zaista ne postoji. Razlog za to je što je korupcija toliko duboko pustila korene u svim sferama našeg društva, da je jednostavno nemoguće tu pojavu tretirati kao izdvojenu stvaku na listi stvari koje treba iskoreniti.

Od rođenja, pa sve do smrti, razni poklončići i ostali znaci pažnje se poklanjaju svakoj osobi koja na tom putu ima neki autoritet. Time se samo malkice podmazuju šarke na vratima koja vode u sledeću prostoriju, da nam slučajno ta vrata ne ostanu zatvorena i da ne doživimo to neko volšebno iskustvo. 

Iskustvo zvano duševni mir, kada možemo da sednemo i kažemo sebi: "Sada sam VALJDA miran". A, to VALJDA nas vodi do sledećih vrata, novih poklončića - nečega za "čast" (čašćavanje), preznojavanja zbog iščekivanja i tako non stop.

Ne, korupcije nema, sve je to normalno: malo viski, malo kafa, poneka bombonjera, malo više evrića, malo hopa-cupa i to je to.Korupcija je velik problem u Srbiji, i svi (baš svi) političari su naročito oštri u najavi borbe sa istom, ali bez brige, sve će to narod potplatiti.

Citat sa Tvitera:

Od nezaposlenosti u Srbiji, veća je samo korupcija!

Pročitajte još:

Kako do para? Veoma lak način da uzmete pare :: Jezivo: Istina koju niste znali o DM Sat televiziji3 comments:

 1. Jeste li pokušavali dobiti zajam? Jeste li tražili kako dobiti pristup privatnom zajmodavcu? Jeste li bili zabrinuti za svoju tvrtku i trebate zajam za pokretanje ili proširivanje svoje tvrtke? Svi ti odgovori su ovdje riješeni. Ja sam privatni kreditni zajmodavac koji nudi sve vrste zajmova s najviše 15 milijuna eura. Posjetite nas ako vam danas treba zajam. Spremni smo pomoći. Posjetite nas putem (rodfinancing@gmail.com)

  ReplyDelete
 2. KAKO sam postao pobjednik nakon toliko mnogo neuspjeha ATTEMPT dobivanje kredita ....

  Osjećam se tako blagoslovljeno i ispunjeno. Nerado sam se prijavio za zajam koji sam čuo za online jer sve izgleda previše dobro da bude istinito, ali bio sam uvjeren i šokiran kad je moj prijatelj na mom mjestu posla dobio zajam od Progresive Loan INC i oboje smo potvrdili i ja sam išao naprijed da primjenjujem, danas sam ponosan vlasnik moje tvrtke i zarađivati ​​novac za moju obitelj i sretnu mamu. Pa ja sam Annie Joe po imenu iz Pauls Valley, Oklahoma. Kao samohrana majka s troje djece bilo je teško dobiti posao koji bi mogao voditi brigu o meni i mojoj djeci, a imala sam toliko novčanica za plaćanje i kako bih to učinila najgore, imala sam loše kreditne pa nisam mogao dobiti zajam od bilo kojeg banka. Imala sam idealan početak poslovanja kao frizera, ali nisam imao kapitala za početak, Probao sam sve vrste banaka, ali nisam uspio dok se moj suradnik nije javio bogoslužnom vjerovniku koji oglašava kako bi mogao dati zajam u 2 % kamatna stopa. Šaljem im poštom putem službene adrese e-pošte (progresiveloan@yahoo.com) i odmah sam dobio odgovor, a moj je kredit odobren, a ja sam bio upućen na web mjesto Banke gdje sam povukao kredit izravno na moj račun. Za rezanje priče kratko sam ponosan na svoju frizersku tvrtku i obećavam svjedočiti svijetu kako se moj život pretvorio .. Ako vam treba bilo kakav zajam, savjetujem vam da kontaktirate Progresive Loan INC i financijski se podignete E-mail: progresiveloan@yahoo.com ILI poziv / tekst +1 (603) 786-7565  ReplyDelete
 3. Dobar dan,

  Trebate li bez osobnog ili poslovnog kredita bez pritiska i uz brzu suglasnost? Mi smo vam u Global Financeu pružili prave zajmove kako bi zadovoljili vaše potrebe.

  Naš proces uključuje;

  * INTERES NISKOG RATA!

  * FAST LOAN PRODAJA!

  * LAKO I STRES SLOBODNO OBRADU.

  * GARANTAN DAN PRIJE NAMJENE DAN!

  * 100% POVJERENJE I GENUINO!

  Obratite nam se sada za više informacija o ponudama za kredit i okončat ćemo vaše financijske probleme

  Kontaktirajte nas putem:

  EMAIL: sarahharvey@myglobalfinancefund.com

  ReplyDelete